Өзен ағысы қалыптасуының математикалық моделін қолдану арқылы шаруашылық қызметтің әсерін бағалау. - Ли, В.И.; Попова, В.П. (Гидрометеорология және экология, 2023)
Оңтүстік Қазақстан өзендерін мысалға ала отырып, өсен ағысын қалыптасуының математикалық әдісін қолдану арқылы шаруашылық қызметі әсерінің ықпалы көрсетілген. Арыс өзені ағысында ең үлкен антропогендік өзгерістің болғаны дәләлденді