Кеншілік автокөліктерден шығатын улы заттардың мөлшерін азайтатын қондырғы. - Мадиев, М; Абзелбектеги, Н. (Гидрометеорология және экология, 2023)
Мақалада кеншілік автокөліктің дизель қозғалтқышына жондалған ауа буын дайындайтын қондырғыны қолдану арқылы улы заттарды азайту бағытының жаңа шешімі келтірілген. Ауаны иондайтын қондырғы дизель қозғалтқышының құрылысын өзгерпей-ақ оның күшін 9 пайызға арттырады, 5% ӘССППЕГІП үнемдеуге, азот тотығын 40 пайызға және түтінді 87 пайызға төмендетуге әсерін тигізеді.