Ілс Алазауыныц жоғары гаулы аймағында жауын-шашыинан пайда болагын селдердін туындауына апарып согатын механизмдер - Степанов, Б.С.; Хайдаров, А.Х.; Яфязова, Р.К. (Гидрометеорология және экология, 2023)
Жауын-шашыннан пайда балатын селдердің бастапқы ошақтарында селдеді туында татын механизмдер суреттелген. Бул ментуындауымен куресудің немесе олардың сипаттамаларын едәуір кемітетін тиімді әдістерді жүзен асыруга мумкіндік береді.