ҚАЗАҚСТАН ЖАЙЫЛЫМЫНА КЛИМАТ ӨЗГЕРУІНІҢ ЫҚПАЛЫ ТУРАЛЫ - Лебедь, Л.В.; Беленкова, 3.С.; Турбачева, Т.П. (Гидрометеорология және экология, 2023)
Парник әсерімен климаттың аймақтық өзгеру мүмкінділігі тікелей байланыстылығын ескере отырып, шөлдегі өрістердің осыған тәуелділігін Солтүстік Арал өңірі мысалында бағалауға әрекет жасалынған. Қазақстан аумағында келешекте климаттың өзгеру жолдарын есептеуге қазіргі заманғы СЕРІ, (АҚШ) және СССМ (Қанада) климат теориясының үлгілері пайдаланылған. Табиғи факторлар мен антропогендік комплекстің бір мезгілде әсер ету салдарынан өрістік тәуелділік мүмкіндігінің зардабын жұмсарту үшін бірқатар қорғау шаралары ұсынылған.