ҚАЗАҚСТАННЫҢ ЭКОЛОГИЯЛЫҚ ЖӘНЕ ТАБИҒИ РЕСУРСТЫҚ МҮМКІНДІГІН БАҒАЛАУДАҒЫ ТАУДЫҢ МҰЗДЫҚ ЖҮЙЕЛЕРІ - Черкасов, П.А. (Гидрометеорология және экология, 2023)
Муздықтар морфологиясын ескере отырып, онын көлемін анықтау әдісі бойынша. Жоңғар -Алатауында 42 ҡм жуық муз бар екені анықталды. Муздыктын физикалық, жазықтығын ескере отырып олардың сыртқы масса айналымының құрамалары мен балансын есептейтін теориясы мен әдісінің маңызды қағидалары келтірілді. Тау бедерінің құрылысына және атмосфера айналымының ерекшеліктеріне байланысты Жоңғар Алатауындағы мұздық система бойынша олардың жазықтық өзгерушілігіне және тұрақтылығына сипаттама берілді. Климаттың өзгеру тенденциясы сақталған жағдайда бұл таулы аймақта орташа 100 жылдан кейін. мұздықтардың маңызды массалары жойылады.