Шығу конусының көлемі сел белсенділігірің көрсеткіші ретінде - Яфязова, Р.К. (Гидрометеорология және экология, 2023)
Антропогендегі сел активтілігінің өзгеруі өзеннің аллювиальды желдеткіші мысалында қарастырылады. Ақсай. Іле Алатауының солтүстік баурайындағы өзендердің аллювиалды желдеткіштерінің көлемдері олардың бассейндерінің тұтас сел белсенділігі туралы түсінік береді, сел белсенділігі бүкіл антропогендік кезеңде күрт өзгерді.