Өсімдіктердегі металдардың жиналуы үшін Алматы қаласының аумағын аудандастыру - Шуленбаева, Н.К.; Чекалин, С.В.; Лебедева, О.Е.; Сармурзина, А.Г. (Гидрометеорология және экология, 2023)
Фитохемоиндикация әдісінің деректері негізінде сынақ нысаны ретінде қарағайды пайдалану арқылы Алматы қаласының аумағындағы металл жинақтарын картаға түсіру жұмыстары жүргізілді. Қала аумағында металдардың жиналуының жоғарылаған төрт аймағы бар. Бұл өнеркәсіптік ластанудың солтүстік және батыс аймақтары, тау етегінің аэродинамикалық көлеңкесінің шығыс аймағы және Кіші Алматы шатқалының ауа ағындарының аэродинамикалық көлеңкесінің оңтүстік аймағы. Зерттеу нәтижелерін жалпылаудың бұл әдісі қаладағы металл ластануының жоғарылауының қалыптасу заңдылықтарын түсіну тұрғысынан өте мазмұнды болып шығады.