СЕНЕК АҢҒАРЫНДАҒЫ ҚҰМНЫҢ ЖЕЛМЕН ТАСЫМАЛДАНУЫН БАҒАЛАУ - Семенов, О.Е.; Галаева, О.С.; Захарова , И.П.; Захарова, А.П. (Гидрометеорология және экология, 2023)
Түйесудың және Сенек аңғарын қозғалмалы құмдарының дисперстiк құрамы зерттелген. ҚазГМ¤ЗИ үлгiсi бойынша құмның желмен ұшырылатын массалары есептелген. Аңғардағы құмның орташа көпжылдық шығындары векторларының розасы алынған және азимуты 287, ал модулi 773 т/жыл-км құрайтын қорытынды вектор анықталған. ССШ-тан ООБ-ға қарай орналасатын дефляцияға қарсы қорғаушы белдеулерiнiң бағыты таңдалған. Жұмсалатын шығындарды едәуiр төмендететiн қорғаудың шаршылық жүйесiнен бас тартуға болады