60-80 жылдары Қазақстан ауыл шаруашылығында Мелиоративтік жүмыстар мен егіншілікті хямияландырудың қоршаған табиғи ортаға тигізген залалы - Байтілен, С.А. (Hydrometeorology and ecology, 2023)
Мақалада нақты бүгінгі күнге дейін шешімін таппай келе жатқан ауыл шаруашылық кешенін суландыру сөне химияландыру және осы салада мемлекет басшыларының жіберген Қателіктері, соның салдарынан табиғатқа, Қоршаған ортаға, адам денсаушылығына тигізген зиянды әсері жан-жақты өңгіме болады.