ҚХР СУ ТҰТЫНУЫНА БАЙЛАНЫСТЫ БОРАН АУЫЛЫНДАҒЫ ҚАРА ЕРТІС ӨЗЕНІНІҢ АҒЫСЫНЫҢ ҚЫСҚАРУЫ - Голубцов, В.В. (Гидрометеорология және экология, 2024)
Боран ауылындағы Қара Ертис өзеніне және Вознесенко ауылындағы Құршым өзеніне ағыс өзгерісінің синхронды талдауы. ҚХР Қарамай аймағының – Қара Ертіс каналының Боран ауылындағы Қара Ертис өзеніне және Вознесенко ауылындағы Құршым өзеніне (r = 0,91; ЕR = ±0,016) дұыс тәуелді болуын қадағалады, сонымен 1996...2010 жылдарда табиғи қалпына келтіруге мүмкіндік берді және бұл өзеннің суын есептеді. ҚХР аймағының Қара Ертіс өзенінің жоғарғы жағы ағысының судың қысқаруы себебінен Павлодар облысы аумағындағы Ертіс өзені арнасының толтыру үшін қажетті Шүлбі суқоймасынан су тастанды жұмыстарын жүргізу мүмкін емес.