Өзендердің қалдық экологиялық ағысын талдап жасырылған су қорының есебі туралы - Бурлибаев, М.Ж. (Гидрометеорология және экология, 2024)
Суғаруға арналған судың қайтарылмауы барлық жерлерде өзеннің экологиялық жүйесінің жалпылай деградациясына келтіреді, оған су ағызу желісінің суғару қабілетін айқындайтын, өзеннің экологиялық жүйесін тұрақтануымен және сақталуын қамтамасыздандыруды есепке ала отырып, ғылыми дәлелді жолдарын таппаған қазіргі су шаруашылығын жоспарулауы және су қорын пайдалануы себеп болды. Өзендердің қалдық экологиялық ағысының көлемін сақтау үшін суғару және су көзінің режімдерін келістіріп жасырылған су қорын табу сұрақтары қарастырылған.