КЛИМАТТЫҚ ӨЗГЕРІСТЕРДІҢ ТҮРКІСТАН ОБЛЫСЫНЫҢ ЛАНДШАФТТЫҚ ДИНАМИКАСЫНА ӘСЕРІ: КЕҢІСТІКТІК-УАҚЫТТЫҚ ТАЛДАУ - Ахметова Dana; Озгелдинова Zhanar; Рамазанова Nurgul; Егінбаева Aigul; Кенжебай Rabiga (Гидрометеорология және экология, 2025)
Бұл зерттеу Түркістан облысының ландшафттарының ұзақ мерзімді дамуы мен климаттық өзгерістердің аймақтық ландшафтарға әсерін талдауға бағытталған. Палинологиялық және стратиграфиялық талдаулар арқылы олигоценнен голоценге дейінгі аралықта климаттық ауытқулардың өсімдік қауымдастықтарына және ландшафт құрылымына ықпал ету заңдылықтары анықталды. Түркістан облысы ландшафттарының өсімдік жамылғысының климаттық өзгерістерге икемделу механизмдерінің дамығанын көрсетті. Түркістан облысының қазіргі ландшафттардың тарихи климаттық тұрақсыздықтарға бейімделу нәтижесінде қалыптасқаны анықталды, бұл аймақтың өсімдік жамылғысынның тұрақтылығын сақтаудың негізін құрайды. Алынған мәліметтер аймақтық ландшафттардың эволюциясын түсінуге және климаттық өзгерістерге тұрақты бейімделу стратегияларын әзірлеуге мүмкіндік береді. Түркістан облысының қазіргі ландшафттар тарихи климаттық өзгерістерге икемделу нәтижесінде қалыптасқаны белгілі болды. Бұл деректер аймақтық өсімдік жамылғысының сақтау және климаттық өзгерістерге тұрақты бейімделу стратегияларын әзірлеу үшін маңызды. Алынған нәтижелер Түркістан облысының ландшафттық эволюциясын және климаттық өзгерістерге төзімділік механизмдерін тереңірек түсінуге мүмкіндік беріп, аймақтың болашақтағы экологиялық тұрақтылығын бағалауға негіз болады.