КАСПИЙ ТЕҢІЗІ ДЕҢГЕЙІНІҢ КҮРТ ТӨМЕНДЕУІНІҢ ӘЗЕРБАЙЖАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ЖАҒАЛАУ АЙМАҒЫНА ӘСЕРІ - Сулейманлы , Дильшад (Гидрометеорология және экология, 2025)
Мақалада 1837...2022 жылдар аралығындағы аспаптық бақылау кезеңінде Каспий теңізі деңгейінің өзгерістері, әсіресе 1995...2022 жылдардағы тұрақты төмендеу үрдісі қарастырылады. Сондай-ақ, осы процестің Әзербайжан Республикасының жағалау аймағына әсері талданды. Зерттеу нәтижесінде теңіз деңгейінің төмендеуіне байланысты кейбір жерлерде теңіз жағалаудан 100...1000 м қашықтыққа шегінгені анықталды. Теңізден босатылған аумақтың ауданы шамамен 38 мың га құрлықты құрайды. Зерттеудің мақсаты – Каспий теңізі деңгейінің өзгеруінің Әзербайжан Республикасының жағалау аумақтарына әсерін талдау.