20 ҒАСЫР МЕН 21 ҒАСЫРДЫҢ БАСЫНДА ҚАЗАҚСТАННЫҢ НЕГІЗГІ ӨЗЕНДЕРІНІҢ ЖЫЛДЫҚ АҒЫСЫНДЫСЫНА КЛИМАТЫНЫҢ ӨЗГЕРУ ӘСЕРІН БАҒАЛАУ - Ли, В.И.; Попова, В.П. (Гидрометеорология және экология, 2023)
Алаптағы 30 өзендерінің әртүрлі су шаруашылық алаптарында табиғи өзен ағындысының тербелісін зерттеу нәтижелері келтірілген. 20 ғасырдың екінші жартысында және 21 ғасырдың басында пайда болған өзгерісі табиғи ағындының климат әсерінен еместігі анықталды. Екінші жартысында қарастырылып отырылған кезеңінен ағынды 8-10%-ға дейін бірнеше жоғары болып қалды, негізінен қосымша еріген сулары есебі үшін, таулы мұздану дағдарысы нәтижесінде пайда болған, бұл тек Балқаш көлі алабының өзендерінде ғана құралады.