ҚАЗАҚСТАННЫҢ ОҢТҮСТІК-ШЫҒЫСЫНДАҒЫ ТАУЛЫ ЖАҒДАЙЛАРДЫҢ АШЫҚ ДАЛАСЫНДА ЖАСЫЛ ШЛАММЕН ТЕҢІЗ ШЫРҒАНАҒЫН КӨБЕЙТУ ТӘЖІРИБЕСІ - Кентбаев, Е.Ж. (Гидрометеорология және экология, 2023)
Дәстүр бойынша ағаш және бұта түрлерінің жасыл кесінділері жабық жерде жүзеге асырылды, ол үшін арнайы вегетациялық құрылымдар құрылды. Біз ашық топырақ жағдайында теңіз шырғанағының жасыл шламын тамырлаудың түбегейлі мүмкіндігін эксперименталды түрде дәлелдедік. Жасыл кесу үшін ең жақсы параметрлер 10 см шламды мойындау керек, олардың тамырлануы 66 6 67% жетеді, "жабық" шлам түрлері "ашық"-17,0%-ға қарағанда жақсы сақталады (73,4%), үгінділер мульчирование материалы болып табылады.