ЕСІЛ ӨЗЕНІНІҢ ГИДРОЛОГИЯЛЫҚ РЕЖІМДЕРІНДЕГІ ТАБИҒИ ЖӘНЕ АНТРОПОГЕНДІ ӨЗГЕРІСТЕР ЖӘНЕ БҰЛ ӨЗГЕРІСТЕРДІҢ ӨЗЕН ЭКОЖҮЙЕСІНЕ ӘСЕРІН БАҒАЛАУ - Ортбаева, А.У. (Гидрометеорология және экология, 2023)
Көпжылдық мәліметтерге сүйене отырып,шартты - табиғи және өзгерген гидрологиялық режімдерде Есіл өзенінің термикалық және деңгейлік тәртіптерінің және ағын тасындыларының өзгерісін әртүрлі қамтамасыздықтардағы жыл ішінде өзгеруіне салыстырмалы талдау жасалды. Температуралық тәртібінің өзгеруі пайдаланудағы су қоймасының каскадтары әсерінен өзгерсе, табиғи жағдайдағы деңгейлік тәртіп динамикасының антропогендік әрекеттің әсерінен бұзылуы жөнінде тұжырым жасалды. Ағын тасындыларының көктемгі кезеңде едәуір азайып, ал күзгі және қысқы сағалық кезеңде олардың болмауы анықталды.