МҰНАЙ КЕН ОРЫНДАРЫНДАРЫНДАҒЫ РЕКУЛЬТИВАЦИЯЛАНҒАН ТЕХНОГРУНТТАРДАҒЫ АУЫР МЕТАЛДАРДЫҢ МӨЛШЕРІ - Томина, Т.К. (Гидрометеорология және экология, 2023)
2011-2014 жылы рекультивацияланған телімдердегі ауыр металдардың ішінде кадмидің мөлшері ШРК-дан асып кетеді. 2016 жылғы зерттеуде кадмидің жылжымалы түрі солтүстік қанатындағы 1, 5, 6 қазба шұңқырында, сонымен қатар шығыс қанатындағы 12-қазба шұңқырында тіркелінді. Сонымен қатар кадмидңі жылжымалы түрі № 9,10,11 қаза шұңқырларында және алты қазба шұңқырда тіркелінді. Кадмидің жылжымалы түрі 2015 жылғы зерттеу жұмыстары бойынша № 1, 6, 9 қазаба шұңқырында тіркелінді. Кадми элементінің мөлшері қазба шұңқырлардың кескіні бойынша төмендей береді. Грунт суларындағы ауыр металдардың ішінде мыс ШРК-дан 5есе, кадми – 3,6 есеге дейін асып түседі.