АЛМАТЫ ОБЛЫСЫНДАҒЫ ОПЫРЫЛЫП-ҚҰЛЛАУ ПРОЦЕССТЕРІН ЗЕТТЕУГЕ - Валеев, А.Г. (Гидрометеорология және экология, 2023)
Іле Алатауы мен Жетісу Алатауының табиғи жағдайларын сараптау салыстырмалы түрде жүргізілді. Іле Алатауындағы Кіші Түрген, Мраморная жəне Жетісу Алатауындағы Қора, Шыжын өзендерінің аңғарларындағы құламалы-сырғымалы жер бедерін құрушы үдерістері зерттелді. Негізгі құламалы-сырғымалы үдеріс алаңына мониторинг (түрлі-түсті немесе жай ақ бояу) бояу арқылы профиль жасалынады. Мониторинг арқылы алдағы уақытқа үдерістердің динамикалық өзгерістерін көре аламыз.