СОЛТҮСТІК ҚАЗАҚСТАНДА АУЫЛШАРУАШЫЛЫҚ ДАҚЫЛДАРЫН АГРОКЛИМАТТЫҚ АУДАНДАСТЫРУ - Байшоланов, С.С.; Жакиева, А.Р.; Габбасова, М.С.; Чернов, Д.А. (Гидрометеорология және экология, 2023)
Агроклиматтық ресурстарды ауылшаруашылық дақылдарының талаптарымен салыстыру негізінде Қазақстанның солтүстік төрт облысы аумағында дақылдарды агроклиматттық аудандастыру жүргізілді. Солтүстік Қазақстан аумағы бес аймаққа бөлінді. Негізгі жаздық дәнді, бұршақдәнді, майлы, техникалық және көкөніс дақылдарын өсіру аймақтарының шекаралары анықталды. Бұл жерде ауылшаруашылық дақылдары сұрыптарының пісу жылдамдығы ескерілді. Күздік дәнді дақылдарды егу мүмкіндігін анықтау үшін салқын кезеңнің көрсеткіштері қарастырылды. Солтүстік Қазақстанның қысқы климаттық жағдайлары күздік дәнді дақылдарды өсуріге мүмкіндік бермейтіні анықталды.