ЕСІЛ ӨЗЕНІ АЛАБЫ ГЕОЖҮЙЕЛЕРІНІҢ ГЕОХИМИКАЛЫҚ ЖАҒДАЙЫНЫҢ ЕРЕКШЕЛІКТЕРІ - Джаналеева, Г.М.; Жангужин, А.А.; Мажитова, Г.З.; Берденов, Ж.Г.; Казангапова, Н.Б. (Гидрометеорология және экология, 2023)
Мақалада Есіл өзені алабы геожүйелерінің геохимикалық жағдайының ерекшеліктері қарастырылады. Авторлар өзен алабы геожүйелерінің негізгі компонентерінің қазіргі және өткен геохимикалық құрылымын зерттейді. Адамның шаруашылық әрекеті нәтижесінде табиғи ортаның барлык компонеттерінде соның ішінде әсіресе топырақ жамылғысында әртүрлі ауытқулар пайда болады. Шаруашылық әрекеттін жағымсыз салдары геожүйелердің жағдайына кері әсерлерің тигізуде.