Алматы қаласындағы экологиялық мониторингтің бірыңғай жүйесінің тұжырымдамасы - Бурлибаев, М.Ж.; Кайдарова, Р.К.; Клец, А.Н.; Лященко, Л.В. (Гидрометеорология және экология, 2023)
Қазіргі уақытта экологиялық мониторинг дегеніміз «Қазгидромет» РМК жүргізетін өндірістік ведомстволық мониторинг және мониторинг. Алайда, қоршаған ортаның мониторингі тұжырымдамасының өзі болмағандықтан, табиғи ортаның ағымдағы мониторингінің жиынтығын жоғарыда айтылғандар үшін автоматты түрде қабылдау мүмкін емес. Бастапқыда экологиялық мониторинг тұжырымдамасын шешіп, кешенді экологиялық бақылаудың кешенді жобаларын жасаған дұрыс сияқты.